Lease of Fiscale gunstig EE SPORT speed pedelec aanschaffen

EE SPORT speed pedelec fiscaal gunstig aanschaffen

Voor de werknemer lease:

Als u overweegt een speed pedelec te gaan rijden, kan u voor lease via het bedrijf kiezen als deze daaraan meewerken. Vaak worden dan de reiskosten die u normaal heeft in mindering gebracht op u loon. Daar in plaats van krijgt u een full  operational lease inclusief onderhoud en verzekering.  Sinds het jaar 2020 is de regeling versimpeld en betaal u alleen over 7% van de nieuw waarde bijtelling. Dat wil zeggen, stel u heeft een lease fiets van 2950,-   dan wordt er 7% van de waarde bij u inkomen opgeteld  206,5 euro waarover u inkomsten belasting betaalt. Stel dat u 40% inkomsten belasting betaald dan betaald 82.6 euro belasting /12 maanden. De bijtellingskosten zijn dan 6.88 euro/mnd. Als u op dit moment geen reiskosten vergoeding heeft dan is dit heel goedkoop voor de werknemer. 

Voor de werknemer, koop 40% korting met WKR:

Stel u heeft 100 euro reiskosten vergoeding dan is het aantrekker om de fiets zelf te kopen. Daarnaast is het belangrijk om te checken of de werkgever in de vorm van WKR regeling onbelast wil bijdragen voor de aanschaf van een fiets. Je zou bijvoorbeeld overuren kunnen ruilen waardoor het bruto bedrag netto gebruikt kan worden. Let op de werkgever kan jaarlijks maximaal 1.2% van de totale loonsom hiervoor gebruiken.  Dus niet ieder jaar is er ruimte overleg met de werkgever hierover.

De uitgangspunten bij het rekenvoorbeeld:    Nieuw waarde 2950,- euro ,    Rest waarde  na 3 jaar 450,- euro,     reiskosten vergoeding 100/mnd = 3600,- euro in 3 jaar

Vergelijking Lease/koop 3 jaar:

Indicatie kosten bijtelling voor lease voor de werknemer  3 jaar 240,-  + 3600 reiskosten ingeleverd    = 3840

Koop  2950-450 = 2500  betaald uit de reiskosten vergoeding van 3600  dan is er nog 1100 euro over voor onderhoud. De eerste 2 jaar zijn alle onderdelen garantie. Behalve onderhoud zoals banden ketting. 

Plus je hebt nog een belasting voordeel 40% van 2950 is 1180 vanuit de WKR indien de werkgever hieraan mee kan werken.  

Vergelijking Lease/Koop 2 jaar:

Indicatie kosten bijtelling voor lease voor de werknemer  2 jaar  160,-  + 2400 reiskosten ingeleverd    = 2560  

Koop  2950-450 = 2500  betaald uit de reiskosten vergoeding van 2400 De eerste 2 jaar zijn alle onderdelen garantie. Behalve onderhoud zoals banden ketting. 

Zie hieronder een rekenvoorbeeld van de reiskosten vergoeding met de fiets. Naast de reiskosten vergoeding heeft ieder werkgever de mogelijkheid om 1.2% van de totale loonsom onbelast uitkeren aan de werknemer voor bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe fiets.       

 Download hier alle mogelijke fiscale regelingen waar de werknemer gebruik van kan maken!

Voor en nadelen van regelingen!

reiskosten  WKR regeling.png

Voor bedrijven en ZZP 'ers: Met  KIA Vamil  MIA  nog veel meer fiscale voordelen

Als bedrijf / zelfstandig  de speed pedelec aan te schaffen voor eigen gebruik  kan of kopen voor de werknemer en ter beschikking stellen. Op dat moment zijn  er zeer gunstige fiscale regelingen:

Als je de speed pedelec op de de bedrijfsbalans zet is de BTW volledig aftrekbaar. Daarboven heb je nog: 

Mia (milieu investeringsaftrek)
Kia (kleinschaligheidsinversteringsaftrek)
Via de Vamil en de Mia (1 aanvraag) komt 50% van het investeringsbedrag in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek en willekeurige afschrijving milieu-investeringen.


Vamil (willekeurige afschrijving milieu-investeringen) 
De Vamil is een fiscale regeling waarbij je versneld mag afschrijven. 75% van de waarde van de fiets mag al in het eerste jaar worden afgeschreven en de overige 25% schrijf je af in het tweede jaar.
 

MIA


De Mia is een subsidie regeling. De meeste speed pedelecs vallen onder de categorie 13,5%. Je op 50 % van de aanschaf waarde kunt 13,5% subsidie ontvangen. 
 
Deze twee fiscale mogelijkheden zijn speciaal in het leven geroepen om duurzame milieu vriendelijke investeringen te ondersteunen. Algemene informatie omtrent deze regelingen vindt je hier. Specifieke informatie over de categorie waar de speed pedelecs onder vallen (B-3118) en tevens de start plek om aan te vragen (moet binnen drie maanden na aanschaf) vindt je hier

NB ter info; voor de wet is een speedpedelec een bromfiets (dus raak niet in de stress indien je nergens de term speed pedelec ziet staan :)

Download info MIA / Vamil

MIA B3118 voor speed pedelec EE SPORT.png
 
KIA


Dit is een algemene fiscale regel waarbij 28% van de investering mag worden afgetrokken van de bedrijfswinst.   Let op dit geldt alleen vanaf een investering van 2401,- euro excl BTW per jaar . 
 
Link naar de site van de belastingdienst Kleinschaligheidsaftrek voor bedrijven

28%  kleinschaligheidinvesteringsaftrek op de EE SPORT speed pedelec.png