Hoe werkt de ombouwset

DE ONDERDELEN VAN EEN OMBOUWSET VOOR FIETS MET TRAPONDERSTEUNING:

Met een ombouwset kan je een gewone fiets elektrisch maken. De voordelen van een ombouwset zijn, deze past op iedere fiets, is goedkoper dan een complete elektrische fiets, je kan meer aan de gebruikers eisen van de klant voldoen op het gebied van kracht, snelheid of actieradius en je kan je oude fiets nog gebruiken dus je bent milieu bewust bezig. 


De ombouwset bestaat uit een motor  voor schijfrem, v-brake (blokjes) of rollerbrake remmen, accu of batterij,   actie radius,  bagagedrager, batterij oplader, controllertrapsensordisplay voor de instelling van de trapondersteuning, remhendels met motor-onderbreker. Het type accu en motor zijn hoofdzakelijk bepalend voor de snelheid van de elektrische fiets

WETGEVING: voor een gewone elektrische fiets, snelheid maximaal 25 km/uur  en een 250 wat motor 

5 km\/uur

De ombouwset, om van uw gewone fiets een elektrische fiets te maken, past op iedere fiets. Uw fiets moet een beetje stevig zijn omdat u op uw bagagedrager ongeveer 4 kg extra gewicht krijgt voor de batterij.

OMBOUWEN VAN U FIETS:  
Het ombouwen van uw gewone fiets tot fiets met trapondersteuning kan door eBike EFOS uitgevoerd worden. Als u een beetje handig bent kan u de ombouwset ook zelf op uw fiets plaatsen. Zie hieronder wat er komt kijken bij het zelf monteren.

De Montage  handleiding kan u hier downloaden   

Handleiding voor het ombouwen van uw fiets

 

 MOTOR:

De motor wordt in een nieuwe velg geleverd zodat deze eenvoudig te plaatsen is. De velgen zijn in de kleur zilver en zwart bestelbaar. De velgen dubbelwandig dus sterk. Standaard maten voor de velgen zijn  28 inch en 26 inch.  Indien gewenst kan de motor ook in een andere wielmaat  of uw eigen velg gespaakt geleverd worden. De wettelijke maximale   snelheid voor een elektrische fiets 25 km/uur en een maximaal motorvermogen van 250watt.  In deze samenstelling wordt de ombouwset standaard geleverd.

WETGEVING normale ELEKTRISCHE FIETS: maximaal 250 km/uur  met een 250wat motor

U kan ook een ombouwset kopen die sneller gaat dan 25km/uur.  Met deze fiets mag je niet op de openbare weg en ben je niet verzekerd. Wil je hiermee verzekert op de openbare weg dan moet de fiets inclusief ombouwset moet dan voldoen aan de eisen van een  speedbike.   Alleen  motoren tot 250watt met een trapondersteuning tot 25km/uur zijn wettelijk toegestaan op de openbare weg toegestaan.   Ondersteuning tot sneller dan 25km/uur is verboden want u voertuig heeft geen RDW type goedkeuring, want u fiets is niet voorzien van een kenteken. U bent zelf aansprakelijk  voor rijden met een te snelle fiets op de openbare weg  tevens bent u niet verzekert. Als u met een motor zwaarder dan 250w op de openbare weg rijdt bent u als bestuurder ook zelf verantwoordelijk.  

WETGEVING: voor een speedbike of  speedpedelec maximaal snelheid maximaal 45 km/uur motor tot 4000wat

De enige manier is laten keuren door  RDW zodat de fiets een brommer kenteken krijgt. Dit is duur en niet makkelijk. Wanneer je op deze  elektrische fiets  tot 45 km/uur op de openbare weg wilt rijden moet je aan verschillende eisen voldoen:

Je moet minimaal 16 jaar zijn
Minimaal in bezit van zijn van een brommerrijbewijs
De high speed pedelec moet een kenteken hebben
De high speed pedelec moet als brommer minimaal WA verzekerd zijn
Je mag de betreffende toegestane snelheden niet overschrijden. Het dragen van een fietshelm is niet verplicht maar wordt wel aangeraden.

EBIKE EFOS  verkoopt een speed bike  deze heeft wel een kenteken en voldoet aan de wet, de EE SPORT

               

 SNELHEID VAN DE ELEKTRISCHE FIETS en de motor

De maximale snelheid van een elektrische fiets wordt hoofdzakelijk bepaald door het toerental van de motor.  Tevens is het voltage van de accu die u gebruikt ook bepalend. Een motor gaat sneller draaien bij een hoger voltage. Het aantal toeren per minuut RPM  (diameter van het wiel x 3.14 x rpm = snelheid), in combinatie met de regelapparatuur bepaalt de  maximale snelheid  van de elektrische fiets  .

Rekenen voorbeeld:   Stel u heeft een fiets met een 28inch wiel, de diameter is hiervan 0.7 meter.

0.7m x 3.14 = 2.2 meter wielomtrek  x 300 toeren per minuut x 60 minuten = 39600 meter per uur.

Het gebruik van zwaardere motoren dan 250 watt op de weg is niet toegestaan EBIKE EFOS heeft ook iets zwaardere motoren 500watt bijvoorbeeld voor op mountainbikes met trapondersteuning. De motoren leveren meer kracht maar geven ook een iets lagere -30% radius door het hogere verbruik. Dit hogere verbruik ligt vooral bij het optrekken/opgang komen.

De motoren zijn in voorwiel of achterwiel uitvoering te verkrijgen. EBIKE EFOS verkoopt merkmotoren van het merk 8FUN (Bafang) in de volgende uitvoeringen:

Voorwiel motoren:
250 watt   8FUN  190RPM      geschikt voor velgrem (oftewel blokjes  of v-brake)  of schijfrem
250  watt   8FUN  190RPM of 300rpm    geschikt voor roller-brake
250  watt   XF-motor tot 300 RPM geschikt voor  36v of 48v  alleen v-brake of schijfrem
350  watt   8FUN  300RPM     geschikt voor velgrem of schijfrem
Achterwiel motoren: 
250  watt   8FUN  190RPM     geschikt voor velgrem of schijfrem
250  watt   XF-motor tot 300 RPM geschikt voor  36v of 48v  alleen v-brake of schijfrem
500  watt   8FUN  300RPM     geschikt 36v of 48volt voor velgrem of schijfrem

Midden /trapas motoren:
De midden motor is een motor die op de trapas gemonteerd wordt. Het is een zeer stille krachtige motor. Kijk bij bestellen voor afbeeldingen van de nieuwe motor.

EBIKE EFOS heeft een middenmotor van bafang in het assortiment 250w36volt deze werkt op rotatie en een TONGSHENG 250w36v motor op krachtsensor

 

Alle motoren zijn apart te bestellen maar ook als ombouwset compleet.

BESTELLEN: Motoren

 

 ACCU:

De batterij zorgt voor de energie voor de motor. Neemt  u een accu met een hoge capaciteit dan heeft  u langer trapondersteuning of een grotere actieradius.  De batterij is afneembaar en is op deze wijze op iedere plaats oplaadbaar en minder diefstal gevoelig. eBike EFOS verkoopt Lithium-ion  batterijen in diverse uitvoeringen zoals de bidonaccu op de stang gemonteerd of een accu op de bagagedrager. De accu op de bagagedrager wordt inclusief een nieuwe bagagedrager. Bij iedere accu wordt oplader geleverd. De totale laadtijd bedraagd 3 tot 5 uur ongeveer 2 ampere per uur.accucapaciteit:
De afstand die met een volle batterij afgelegd kan worden wordt ook wel de actieradius genoemd.  Deze actieradius is afhankelijk van de capaciteit van de accu. De capaciteit wordt uitgedrukt in de hoeveelheid watt uur (volt x ampere). De actieradius  kan meer zijn als u bijvoorbeeld, minder trapondersteuning  gebruikt,  de wegen minder helling hebben, als u minder wind tegen heeft. Daarnaast speelt het totale gewicht van de fiets inclusief bestuurder en bagage ook een rol.

 ACTIE RADIUS
EBIKE EFOS heeft accu's in schillende capaciteiten (watt uren) te koop, namelijk: 

 
36v * 7.2a      = 259 Wh capaciteit,   28 tot 55 km trapondersteuning (bidon)                                                                                                                                                                                                                                                         

36v * 11.6a      =417 Wh capaciteit,   45 tot 90 km trapondersteuning (bidon)

36v * 10.0a    = 360 Wh  capaciteit,  40 tot 75 km trapondersteuning (bagagedrager)   

36v * 9.6a      = 345 Wh capaciteit,   40 tot 70 km trapondersteuning (bagagedrager)

36v * 13.6a    = 490 Wh capaciteit,   55 tot 100 km trapondersteuning (bagagedrager)

36V * 17.0a    =612  Wh capaciteit    75 tot 150km  blackbidon  of drager gold accu

48v * 10a        = 480 Wh capaciteit,  30 tot 50 km bidon hoge snelheid trapondersteuning voor     op mountainbike  en ook in  dragervorm goldaccu 

48v * 14a        =  672Wh   capaciteit  75-150km   blackbidon  of drager gold accu       

48v * 17a         - 825Wh  capaciteit   103-206km  Blacktiger bidon accu


Bestellen Ombouwset-excellent hoge actieradius        

 

Als u een accu wil vergelijken moet u naar de capaciteit kijken, het aantal watt uren. Iedere leverancier geeft namelijk een andere actieradius. De aangegeven actieradius per batterij hierboven zijn gemakkelijk haalbaar met een stevige trapondersteuning.

Bij een snelheid van 15km per uur gebruik je 8 wh/km zonder mee te trappen 
Bij een snelheid van 30km/uur uur gebruik je 15wh/km zonder mee te trappen.
Stel je neemt een 48volt * 10a accu = 480wh capaciteit /15wh =32-35km actieradius op hoge snelehid van 30-35km/uur.
Als je 50% energie zelf kan toevoegen  kan je bij normale snelheden bovenstaande actieradiusen bereiken. Je voegt pas 50% energie toe als je zelf harder kan fietsen dan dat de fiets ingesteld staat. Bijvoorbeeld de fiets staat in ondersteunings-stand 4 op de display en hij ondersteunt tot 30km/uur. Als je zelf niet harder kan fietsen dan 29 km/uur dan doet de motor alles ondanks dat je voor je gevoel goed meet trapt. Kan je 31km/uur fietsen dan ga je de ondersteuning overnemen en 50% meer actieradius krijgen.

Deze batterijen worden alleen toegepast in de betere elektrische fietsen. De batterijen zijn voorzien van Batterij Management Systeem. Hierdoor voldoen de batterijen aan de hoogste kwaliteitseisen en zorgen deze  voor goede prestaties.

 

 DISPLAY:

De hoofdfunctie van de display is de mate van trapondersteuning instellen. Hoe meer standen de display heeft hoe geleidelijker kan de trapondersteuning ingesteld worden.

De displays zijn alle voorzien van een start en go knop. Dit wordt ook wel een 6 km stand knop genoemd. Als u deze knop ingedrukt houdt dan start de motor zonder te trappen. De motor geeft dan trapondersteuning tot 6 km/uur.  De functie is gemakkelijk bij het starten. Daarnaast hebben de displays een batterij indicatie. Hierop kan u aflezen hoe vol de batterij nog is.

Daarnaast is er nog een onderscheid in het type display, namelijk een LED-display (met lampjes) of een LCD-display  (een beeldschermpje).

Iedere display werkt alleen met haar bijbehorende controller.

 EBIKE EFOS heeft 3 displays in haar assortiment met de volgende functies:

LED-display
6 standen LED-display + 6km knop + batterij indicatie + trapondersteuning stand
De hoeveelheid Trapaondersteuning is afhankelijk van in welke stand je rijdt. Bijvoorbeeld voor de 6 standen LED-display:

 in stand 1                 tot een snelheid van 11  km per uur trapondersteuning
 in stand 2                 tot  een snelheid van 14  km per uur trapondersteuning
 in stand 3                 tot een snelheid van  17  km per uur trapondersteuning
 in stand 4                 tot  een snelheid van  20  km per uur trapondersteuning
 in stand 5                 tot een snelheid van  23  km per uur trapondersteuning
 in stand 6                 tot een snelheid van 25  km per uur trapondersteuning
Boven de 25 km/uur valt de trapondersteuning weg. Tot deze snelheid mag je wettelijk trapondersteuning hebben op de openbare weg.

BESTELLEN:  LED 6 standen display

 

5 km\/uur ingesteld worden. Dit is voor mountainbikes bij off the road gebruik.
BESTELLEN: 5 standen LCD-display

 

KM5s display

De display kan in maximaal 9 standen in gesteld worden 3 tot 9 standen. 6km knop + batterij indicatie + trapondersteuning stand + ODO (totaal van alle ritten) + DST (gereden rit afstand) + TM (tijd over de gereden rit) TTM (totale tijd gereden)  + KM/H (snelheid) +  MAX. KM/H (maximale snelheid 0-45km/uur instelbaar) Verder heeft de display een zeer uitgebreid menu. Per ondersteuning stand kan je bijvoorbeeld de hoeveelheid ondersteuning ook nog instellen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    BESTELLLEN: 9 standen KM5s display

 

 

 CONTROLLER:

De controller is een regelkasje dat in de kleine zwarte box op de bagagedrager wordt geplaatst. Deze zorgt voor de aansturing van de motor en zorgt er voor dat de batterij op de juiste manier wordt ontladen. Bij een bidonaccu wordt de controller in een zadeltasje geplaatst. Het programma in de controller zorgt voor een prettige trapondersteuning,  Bij iedere controller hoort een soort display. Daarom worden de controllers als set verkocht.  BESTELLEN; controller sets

 

 TRAPSENSOR:

Op de trapas wordt een trapsensor en een magneetschijf gemonteerd. Als u de pedalen rond trapt gaat de motor trapondersteuning bieden.  De sensor werkt op basis van de omwentelingen die u maakt en niet op basis van de kracht die u zet. De rode sensor reageert op de magneten in de zwarte schijf, als de trappers vooruit bewogen worden. Als u achteruit trapt reageert de sensor niet.

De magneet schijven bevatten maar 5 magneten. Hierdoor wordt de motor pas na 1,5 trapomwenteling aangedreven. Hierdoor heeft een veilige fiets met een rustig rijgedrag die veel trapondersteuning kan geven als u rijdt.

BESTELLEN: Trapsensor + magneetschijf

 

 REMONDERBREKER:


De functie van de remonderbreker is de veiligheid van de fietser vergroten. Bij de ombouwset worden 2 nieuwe remhendels geleverd. In deze remhendels is een motoronderbreker ingebouwd. Op het moment dat u de rem bedient wordt de motor ook meteen gestopt. Indien uw versnellingen samen zitten met de remhendels dan is het mogelijk om deze te behouden. U kan een remtonnetje monteren op de remkabel zodat de motor ook gestopt wordt als u remt. Door heel veel montage bedrijven wordt de remonderbreker niet meer gemonteerd. Stop je met trappen dan stopt de ondersteuning ook.

BESTELLEN: remonderbreker

 

 OPLADER:                 

EBIKE EFOS  verkoopt opladers met 2 voltage 36volt en 48volt. Beide hebben een laad capaciteit van 2 ampere / uur. Een accu met van 36v 10a  heeft met een 2a lader een laadtijd van 10a/2 a = 5uur.

Het is belangrijk om de bijgeleverde lader te gebruiken anders kan de batterij stuk gaan.

BESTELLEN: batterij opladers

 

 

 

Tel. 06-23391623  Marcel van Gorp   info@ebike-efos.nl  Loo 4, 5571KR Bergeijk